sreda, 11. september 2013

O nevtralnosti omrežja

O nevtralnosti omrežja

 On #netneutrality


(c) 2013, Darko Bulat


Z izrazom "net neutrality" (ki se ga aplicira, kakopak, le na internet, ker na drugih omrežjih ta izraz nima pravega pomena) v Sloveniji ni dileme. Opisan je v ZEKom-1 in določba zakona ščiti obstoječe stanje, torej odprt in neutralen značaj interneta. 

Morebitna sprememba s strani EK (o tem utegne kmalu odločati), ki bi to porušila bi omogočila le to, da se iz obstoječih žic in kablov potegne še več denarja (kakopak, od naročnikov in uporabnikov), kar pomeni, da fokus ne bi več bil na gradnji omrežij in na zaračunavanju glede na pasovno širino (in to ne glede na to kakšen promet se prenaša) temveč bi utegnili hitro priti na model kabelskega omrežja, kjer bi naročnik morda imel nek osnovni paket (arbitrarno hiter), če bi pa želel kakšne posebne hitrosti do npr. "premijskih kanalov" (v te je lahko že jutri vključen youtube, soundcloud, wikipedia, ali pa celo google in facebook, sky is the limit) pa bi lahko to bilo zaračunano dodatno.

Nekdo utegne reči "saj jaz tega ne rabim, dejmo kar tako narediti", a je ravno to past. To zagotovo ne pomeni, da bi internet zanj bil cenejši (ali morda celo malenkost bi, kot vaba), bistven je premik v poslovnih modelih, ki bi iz obstoječih žic in obstoječih naročnikov iztisnil več denarja, za prav nič več vsebine. Vsebina se, namreč, na internetu dogaja neodvisno od modela zaračunavanja.

No, če bi svoj pisker (lahko) pristavili tudi veliki proizvajalci vsebin (google, itn..) pa smo itak tam kjer ni muh. V vseh primerih je ravno "net neutrality" oz. nevtralnost omrežja tisto kar omogoča rast interneta, kar preprečuje incestno razmerje med ponudnikom vsebine in ponudnikom dostopa do interneta (slednji še vedno ne sme biti zainteresiran za to kaj počne njegov uporabnik).

Za posladek... Porušitev nevtralnosti interneta podrere tudi koncept odgovornosti (oz. odsotnosti le-te) ponudnika dostopa za vsebino. Zato ne vem, iskreno, od kod pamet (nekaterim?!) ponudnikom, da sploh rinejo v to smer, ki je izrazito tudi v njihovo škodo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar

"SAS: Who dares wins" - NL edition

 "SAS: Who dares wins" - NL edition as seen from the truck driver's cabin (c) 2021, Darko Bulat      (On how I participated in...