nedelja, 26. februar 2012

O zasebnosti na internetu, ACTI in filtrih

 O ACTA, zasebnosti na internetu in filtrih

Pred dnevi sem se pogovarjal z novinarjem časopisa Reporter na temo ACTA, internet, zasebnost na internetu in podobno. Iz tega pogovora je nastal naslednji zapis.


Pogovor je sicer bil še daljši in je bila omenjena tudi afera UDBA.NET iz leta 2003, pa afera BWIN.COM iz leta 2006, ki sta obe predstavljale (k sreči, neuspešen) poskus, da se vzpostavi filter na internetne povezave proti tujini in iz tujine.

V lanskem letu je ta filter postal realnost. Upravno sodišče je, namreč, odločilo v korist Urada za nadzor nad prirejanjem iger na srečo (UNPIS), da se določene tuje spletne strani, na katerih se prirejajo igre na srečo (takšnih spletišč je baje nekaj tisoč) filtrirajo na način, da se ponudnikom dostopa do interneta (ISP-jem) naloži, da aktivno posegajo v DNS sistem in tako dajejo svojim uporabnikom prirejen podatek o točnem IP naslovu na zahtevani simbolični (imenski, npr. www.blabla.com) naziva določene internetne domene.

Sicer še vedno obstaja možnost (v kolikor niso posamezni ISPi obupali nad tem, da jih vsake toliko kdo ne pritegne v pravdo, kar je le strošek) pritožbe na Vrhovno, ter Ustavno sodišče, a je škoda že storjena.

Kako se bo nadaljevalo, tega ne vem, zagotovo pa se postavljajo čedalje večje ovire za prost pretok informacij, idej in se uresničujejo črnoglede napovedi, ki sem jih imel že pred dvajsetimi leti.

Da, namreč, internet ima tudi svojo zelo temno in zloveščo plat. Da je povsem možno, da postane internet in z njimi povezana sredstva komuniciranja (npr. mobilni telefon) orodje množičnega nadzora nad prebivalstvom, njegovimi željami, celo neizgovorjenimi hrepenenji, itn.

Zato sem že pred časom začel pisati eno pripoved o tem, da postaja internet bojno polje. Jo sicer nisem dokončal, a je ideja o tem zelo živa.

Ni komentarjev:

Objavite komentar

"SAS: Who dares wins" - NL edition

 "SAS: Who dares wins" - NL edition as seen from the truck driver's cabin (c) 2021, Darko Bulat      (On how I participated in...